Varme i gulv

Varme i gulv

Flere nordmenn enn noen gang har fått øynene opp for at gulvvarme er det mest energieffektive og mest effektive generelt. Med gulvvarme får du temperaturen i huset ditt opp på riktig nivå uten at det går utover miljøet eller strømbudsjettet.

Gulvvarme er kanskje ikke like koselig som å stirre inn i peisen, men det er jo også poenget – du kan ikke se gulvvarmen, kun føle den. Varmen kommer fra det kaldeste stedet i rommet og varmer opp hele rommet jevnt og likt.

I de fleste vanlige tilfellene er gulvvarmen støpt inn i betongen når grunnmuren til huset blir konstruert, men det finnes mange løsninger for å legge inn gulvvarme i eksisterende hus, uten å måtte lage nytt gulv eller gjøre andre inngående restaureringer. Det kan være så enkelt som å løfte opp parketten og legge kablene under.

Fordeler med gulvvarme

Som nevnt ovenfor er gulvvarme usynlig. Det betyr at du får ingen ovner med skarpe hjørner du kan sparke tåa i eller brenne deg på om du er uheldig.

Siden gulvvarmen benytter seg av en større overflate er det ikke nødvendig å bruke høye temperaturer, i motsetning til en ovn, peis eller et panel, som er små og glovarme.

Komponentene som brukes i moderne gulvvarmesystemer er perfeksjonert til å vare lenge i tillegg til å varme godt. Du kan ofte forvente 50 år i bruk fra et vanlig system.

At peisvarme kan lukte stemningsfullt er det ingen tvil om, selv om du kanskje ikke vil ha den lukta hver dag. En panelovn som ikke har blitt rengjort ordentlig har sin særegne lukt den også, og er den for støvete er det jo en brannfare. Gulvvarme er helt fullstendig luktfritt og trygt.

Gulvvarme gir jevn oppvarming i rommets kaldeste overflate – varmen stiger som kjent oppover. Ved å varme opp gulvet slipper du ikke til mer kulde mens rommet varmes opp. Som en bonus slipper du også å måtte ha på deg tøflene for å rusle rundt i huset.

Hvilke muligheter har du?

Den vanligste måten å installere gulvvarme er når huset bygges, så systemet du velger kan støpes inn i grunnmuren. Tidligere kunne dette være et potensielt kostbart system å vedlikeholde, eller dersom feil oppstod, men dagens moderne systemer er så godt som feilfrie. Installert av profesjonelle installatører er du sikret gulvvarme opptil 50 år fremover.

Mange velger å kun ha gulvvarme i stein- og flisgulv, gjerne på baderom og kjøkken, som er steder du kanskje har opplevd at er ubehagelige å gå rundt på om de er kalde. Gulvvarmesystem for disse flatene er enkelt både installere og kan fremdeles skiftes ut under renovasjon. Varmekablene legges inn i flislimet eller fugemassen.

Det enkleste er naturlig nok å legge et tilpasset gulvsystem under parketten, som mange bruker i hjemmet sitt. Det kan også brukes sammen med andre typer gulv også, som laminatgulv. Kablene er i dette tilfellet flate og tilpasset for å unngå at gulvet blir ujevnt eller vakler. Dette systemet kan installeres hvor som helst og passer perfekt dersom du holder på med renovasjon.

Alle disse systemene kan styres med termostater som kan variere fra enkle brytere til smartsystemer du kontrollerer med smarttelefonen. Et smarthussystem kan spare deg mye på strømregningene ved å skru av varmen dersom du ikke er hjemme, og gjøre livet ditt mer komfortabelt ved å skru varmen på igjen før du kommer hjem. Dette kan også programmeres i mange termostater som ikke er en del av et smarthus.

Lavtbyggende varmekabler for støpte løsninger:

sol3.jpg

MILLIMAT® fra Nexans er svært velegnet for rehabilitering av alle romtyper. Varmekabelmatte som kun bygger 4,5 mm. Kan legges i alle typer gulv, enten dekket med avrettingsmasse eller rett i fliselim.

Lavtbyggende varmekabler for tregulv:

sol3.jpg

MILLICLICKTM / MILLICABLETM fra Nexans er en ideell løsning for parkett og laminatgulv, for bruk i både nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Bygger kun 8 mm. Ikke behov for støping. Parkett/laminat kan legges rett på platene.

Tradisjonell varmekabel for støpte gulv:

sol3.jpg

TKXP/TXLP fra Nexans egner seg godt for gulvoppvarming i støpte gulv, både tradisjonelle og lavtbyggende.

Les mer:  MILLIMAT –  MILLICABLE/MILLICLICK –  TKXP –  TXLP NORDIC

Termostater:

sol3.jpg

Store muligheter for strømsparing!

Elektrisk varme er lett å regulere og gir raskt ønsket temperatur. Nettopp derfor er den godt egnet til å styres med døgn-/spareprogram. Da får du komfort når du trenger det og kan spare energi mens du sover, ikke bruker rommet eller er ute av huset. I brosjyren Lune Romfår du god forklaring og valg innen varmestyring, både hjemme og på hytta.

Termostat med døgn-/spareprogram:

sol3.jpg

En termostat med innebygd spareprogram gir deg stort sparepotensial. I tillegg til å senke temperaturen når du er på jobb eller sover på natten, har du mulighet for ferimodus som sikrer at vannet ikke fryser, og at plantene har det bra til du kommer hjem igjen. Ved å velge hjemkomst i displayet kan du komme hjem til ferdig oppvarmet bolig/hytte.

Sentralstyring – styr varmen trådløst i alle rom fra ett sted:

sol3.jpg

Microtemp Sentralstyring er et system hvor master enheten kan kommunisere trådløst med hele 32 enheter/rom og har en rekkevidde på ca. hundre meter i åpent landskap. Hver termostat fungerer som repeater/forsterker for nye 100 meter. Enhetene kan være termostater for gulvvarme, varmeovner eller releer, som også kan kobles opp mot panelovner og motorvarmer. Toveis radiosignaler sørger for at temperatur og innstillinger kan leses av både lokalt og sentralt.

Skal du bygge nytt eller gjøre en større renovering bør du også vurdere mulighetene et smarthussystemkan gi deg.